Posted on

Kostnaderna du inte tänker på hos din flyttfirma

När du bokar en flyttfirma frågar du troligtvis efter ett fast pris. Ett sätt att säkerställa sig mot att kostnaden ska bli allt för hög. Samtidigt blir det även enklare att jämföra pris hos olika flyttfirmor. Men att det är ett fast pris betyder inte per automatik att inga andra kostnader uppstår. För har du tänkt på att du även kan behöva….

  • Flyttkartonger

Prata alltid med den flyttfirma som du bokat om du får låna eller hyra flyttkartonger från dem innan du drar iväg och köper dem från en butik. Det är relativt vanligt att de lånar ut kartongerna gratis eller mot en mindre avgift.

Har du gjort en budget över flyttkostnaderna så bör du alltså även räkna med kostnaden för flyttkartonger i det fall din flyttfirma inte lånar ut dessa gratis. Behöver du köpa in dem så handlar det om minst 25 kr per kartong. Med 40 kartonger innebär det alltså en kostnad på 1000 kr.

  • Klimatkompensation

Klimatkompensation hittas främst hos resebolag men även hos vissa snabbmatskedjor. För dig som vill klimatkompensera din flytt finns även någon enstaka flyttfirma att välja på. Detta är däremot en helt frivillig avgift och inte något som oväntat dyker upp på fakturan efter att flytten är utförd.

  • Magasinering

Kan du inte flytta in i nya lägenheten exakt samma dag som du flyttar ut från den gamla? Ingen fara då allt kan ”mellanlanda” i ett magasin. Det kostar visserligen en fast summa per dag men är ett smidigt sätt att slippa betala dubbelhyror. Mycket ofta kan en flyttfirma ordna med magasinering, antingen på egen hand eller i samarbete med företag som enbart jobbar med just magasinering och förvaring.

En flyttfirma som har detta alternativ mot sina kunder anger på sin hemsida att priset är 6 kr per kvadratmeter och dag. Genom att packa ordentlig för en flyttfirma göteborg och stapla lådorna på varandra behövs inte speciellt många kvadratmeter. Handlar det om 20 kvadratmeter så innebär det 120 kr per dag. Behöver man hyra flera veckor eller till och med månader blir däremot priset lägre.

  • Tunga lyft

Även om du fått en offert med ett fast pris från en flyttfirma så innebär detta inte att de kommer flytta exakt allt. Är det så kallade tunga lyft kan extrakostnader tillkomma. I vissa fall kan de inte ens genomföra flytten. Vad som är tunga lyft kan läsas om i Bohag 2010. Nu måste visserligen inte flyttföretag följa Bohag 2010 men det är mycket vanligt och inte minst för att göra det tydligt för kunderna vad som gäller gällande rättigheter och skyldigheter.

Är det riktigt tunga eller avancerade lyft kan speciella företag behöva anlitas för att flytta dessa objekt. Men samtidigt bör man då överväga om det är värt det. Är det värt att köpa in tjänsten om ett kassaskåp väger 200 kg med tanke på dess värde. Kanske går det istället att säljas till kommande bostadsinnehavare.

Tänk efter före – då kan du lättare kartlägga behoven och därmed vilka tjänster som flyttfirman erbjuder som du har behov av.